Poletni tečaj 2011

BEST poletni tečaj 2011 z naslovom “How I met my mother Earth?” se je odvijal od 8. do 18. julija 2011. Letošnji tečaj je potekal na temo “zelene energije” – ohranjanje čistega okolja, uporaba alternativnih virov energij, ipd.

V petek, 8. julija, smo v Ljubljani pričeli z gostovanjem 25 študentov z naravoslovnih in tehničnih fakultet iz 18 različnih evropskih držav, ki smo jih izbrali na podlagi njihovih motivacijskih pisem.

Prvi vikend je bil namenjen bolj medsebojnem spoznavanju in druženju, in sicer smo odšli v Cerknico in v Rakov Škocjan, kjer smo imeli tudi “mednarodni večer”, na katerem so se predstavile kulture in kulinarika vsek sodelujočih držav, tudi Slovenije. V Nedeljo smo se zatem nastanili v Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani.

Sledeči teden pa je vseboval dopoldanska strokovna predavanja in ekskurzije v podjetja, v popoldanskem času pa je bil čas za druženje po Ljubljani. V ponedeljek smo začeli na Fakulteti za elektrotehniko s slavnostno otvoritvijo z dekanom Univerze v Ljubljani, nato pa je sledilo predavanje o električnih avtomobilih. V torek smo imeli predavanja o fotovoltaiki in pametnih omrežjih, v sredo smo imeli ekskurzijo v centralno čistilno napravo v Zalogu, v četrtek pa smo si z Gozdarskim inštitutom v Polhovem Gradcu ogledali izdelavo in uporabo biomase ter poslušali še predavanje o slovenskih gozdovih in ohranjanju le-teh. V petek smo se zapeljali še do raziskovalnega jedrskega reaktorja v Podgorici, kjer smo izvedeli ogromno o jedrski energiji in radiaciji ter si ogledali reaktor. Kot zaključek akademskega dela poletnega tečaja smo v soboto pripravili še “team design” za participante, in sicer so morali iz omejenih materialov po skupinah zgraditi vetrnico, vodni mlinček ali pa vetrnega zmaja.

Po končanem delu so vsi sodelujoči prejeli diplome, s katerimi so dobili potrdilo o udeležbi na BEST Poletnem tečaju 2011.

11 – dnevni tečaj smo zaključili z zadnjim izletom v kamp Primostek ob Kolpi, ki je bil zopet namenjen izključno druženju in zbiranju vtisov s celega tedna.