BDTN 2015

Letos od 14 do 17. decembra že deseto leto zapored organiziramo BEST dneve tehnike in naravoslovja.

BEST dnevi tehnike in naravoslovja (BDTN) je dogodek, kjer študenti tehnologije in naravoslovja pridobijo nova praktično uporabna znanja, spoznavajo nove ljudi, širijo svoja obzorja in se seveda pri tem tudi zabavajo. Predavanja in delavnice bodo vodili profesorji in asistenti iz različnih fakultet, ki se bodo potrudili prikazati svojo stroko v najbolj zanimivi in zabavni luči. Naš cilj je promoviranje naravoslovnih in tehničnih ved skozi predstavitve aktualnih tem ter povezovanje in navsezadnje sodelovanje študentov tako z akademskim kot tudi podjetniškim svetom.

Vse delavnice, treningi in predavanja so za študente brezplačni.

Aktivnosti, ki bodo letos potekale na tehničnih fakultetah Univerze v Ljubljani, so:

PONEDELJEK, 14. 12. 2015

CIRKADIALNI RITMI PRI LJUDEH
Kaj: Predavanje na temo cirkadialnih ritmov
Kdaj: ponedeljek, 14.12., 16:00–18:00
Kje: Fakulteta za elektrotehniko, predavanica 11
Kdo: prof. dr. Damjana Rozman

Cirkadiani ritmi so biološki ritmi, ki so sinhronizirani na 24 ur s ciklusom svetloba – tema. Biološki ritmi so prisotni na vseh nivojih delovanja organizma, najdemo jih pri praktično pri vseh metabolnih procesih, zato močno vplivajo na celotno funkcioniranje. Biološke ritme preučuje kronobiologija, ki je v zadnjem desetletju prodrla v vse veje moderne bio-znanosti, saj je poznavanje dejstev, kdaj se v telesu izločajo določene snovi (predvsem hormoni), močno povezano z našim vsakodnevnim funkcioniranjem. Na delavnici boste izvedeli, katere snovi so ob določenih delih dneva prisotne v našem telesu in kako le te vplivajo na nas, naše vsakdanje delovanje, jemanje zdravil in še mnogo več.

pon1
ARDUINO DELAVNICA ZA ZAČETNIKE
Kaj: Delavnica o programiranju mikrokrmilnikov za začetnike
Kdaj: ponedeljek, 14.12., 17:00–20:00
Kje: Fakulteta za elektrotehniko, MakerLab (natančneje AppLab)
Kdo: MakerLab Ljubljana
Število udeležencev: max 20
POMEMBNO: ZA DELAVNICO POTREBUJETE SVOJ PRENOSNIK IN NAMEŠČEN ARDUINO IDE
(https://www.arduino.cc/en/Main/Software)

Arduino je majhen računalnik na elektronskem vezju, ki ga programiramo tako da krmili različne naprave. Na Arduino lahko priključimo senzorje, tipke, LED, prikazovalnike, motorje, komunikacijske module ipd. Programiramo ga tako, da ga povežemo z USB kablom na računalnik. Obstaja več izvedb Arduina, od majhnega, z enostavnim mikroprocesorjem in nekaj priključki do večjih in zmogljivejših vezij.

Zasnovan je tako, da bi bil postopek za uporabo elektronike v multidisciplinarnih projektih, bolj dostopen.

Delavnice so primerne prav za vsakogar, ki ga zanima področje krmiljenja vezij in bi rad poleg osnovnih študijskih dejavnosti, še nekaj več. Zato bomo začeli pri čistih osnovah programiranja. Mikrokrmilnike bomo povezali z različnimi senzorji. Že z začetnim znanjem in z dobro idejo boste lahko uporabili Arduino mikrokrmilnik prav povsod.

pon2

TOREK, 15. 12. 2015

ADOBE ILLUSTRATOR
Kaj: Začetni tečaj Adobe Illustratorja
Kdaj: torek, 15.12., 17:00–20:00
Kje: Fakulteta za elektrotehniko, predavanica 11
Kdo: Matej Stare
POMEMBNO: ZA DELAVNICO POTREBUJETE SVOJ PRENOSNIK Z NAMEŠČENO TESTNO VERZIJO PROGRAMA ADOBE ILLUSTRATOR IN MIŠKO!

Naj vaše kreativne ideje pridejo na dan z Adobe Illustratorjem, ki je eno izmed najboljših orodji za delo z vektorskimi grafikami.

Na delavnici se boste spoznali s nujno potrebnim znanjem za uporabo tega programa. Predznanje ni potrebno, saj je to začetni tečaj. Predstavilo se bo vse od uporabniškega vmesnika naprej.

tor1
KOMPOZITNI MATERIALI
Kaj: Predavanje o vedenju kompleksnih sistemov – novih priložnostih za prebojne inovacije v tehniki in medicini
Kdaj: torek, 15.12., 16:00–18:00
Kje: Fakulteta za elektrotehniko, predavanica 12
Kdo: prof. dr. Igor Emri

Kompoziti so materiali, ki so sestavljeni iz dveh ali več komponent. Lahko jih sestavljamo v različne vrste sklopov, pri katerih se lastnosti posameznih komponent optimalno izkoriščajo. Kompozit projektantu omogoča tudi načrtovanje njegovih lastnosti. To pomeni, da se lahko izdela material, ki bo imel na različnih delih različne lastnosti (glede na predvidene obremenitve in izpostavljenost). Lastnosti kompozitnega materiala se razlikujejo od lastnosti posameznih materialov, ki ga tvorijo. Značilnost kompozitov je, da njihove lastnosti presegajo lastnosti osnovnih materialov zaradi njihovega medsebojnega vpliva v novonastalem materialu. V praksi je večina kompozitov sestavljena iz osnovnega materiala (matrice) in armature (utrditveni material), ki poveča trdnost in togost.

sre1

SREDA, 16. 12. 2015

LEGO MINDSTORMS
Kaj: Delavnica o programiranju Lego Mindstorms paketov
Kdaj: sreda, 16. 12., 16:00–20:00
Kje: Fakulteta za elektrotehniko, LMSV&LAMS II
Kdo: as. dr. Andrej Zdešar in Simon Tomažič
Število udeležencev: max 12

Lego Mindstorms Education je najnovejši koncept v poučni robotiki. Navdušuje ljudi vseh starosti in jih povezuje v številne aktivnosti po celem svetu. Robotika je zelo aktualen, priljubljen in učinkovit način za osvajanje naravoslovno matematičnega, logičnega in tehniškega načina razmišljanja. Omogoča izkustveno učenje preko igre, spodbuja ustvarjalnost, inovativnost, interdisciplinarnost in usmerja mlade k reševanju problemov.

Delavnico Lego Mindsotrms pripravljamo v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, ki prav tako vsako leto organizira za študente tekmovanje Lego Masters. V sproščenem okolju in pod strokovnim vodstvom bomo sestavili robote in jim s pomočjo programske opreme za načrtovanje podali ukaze, jih testirali in spreminjali njihova zaporedja resničnih robotskih vedenj. Na robote bomo namestili senzorje, s pomočjo katerih bomo kontrolirali motorje, ki se odzivajo na svetlobo, barvo, dotik.

sre2
NOVODOBNO GRADBENIŠTVO: LES
Kaj: Dve predavanji na temo gradnje z obnovljivimi viri – les
Kdaj: sreda, 16.12., 16:00–18:00
Kje: Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo (Velika predavalnica)
Kdo: prof. dr. Franc Pohleven in doc. dr. Mitja Košir

Slovenija je dežela gozdov in les je edina surovina, ki jo imamo v izobilju. To nacionalno bogastvo predstavlja neizmerno priložnost za preusmeritev slovenskega gradbeništva v energetsko varčno in do okolju prijazno. Da bi potrošnike preusmerili na uporabo lesa, bi morala država s sistemskimi rešitvami uvesti realne cene gradbenih materialov, v katerih bi bila vključena tudi škoda, povzročeno okolju v celotnem življenjskem ciklu gradiva. Ob realnem oblikovanju cen, bi bili leseni objekti cenejši, od objektov iz fosilnih materialov. Za Slovenijo bi predelava lesa in lesna gradnja predstavljala prehod v nizkoogljično družbo ter okolju prijazno »zeleno« gospodarstvo.

sre3

ČETRTEK, 17. 12. 2015

VETRNE ELEKTRARNE
Kaj: Predavanje o vetrnih elektrarnah in spremenjlivosti vetra
Kdaj: četrtek, 17.12., 16:00–18:00
Kje: Fakulteta za elektrotehniko, predavanica 11
Kdo: izr. prof. dr. Andrej Ferdo Gubina

Vetrne elektrarne so na prvi pogled popolna rešitev za zmanjšanje naše odvisnosti od fosilnih goriv, saj v idealnih pogojih z minimalnimi vplivi na okolje energijo proizvajajo ceneje kot večina klasičnih elektrarn. Problem je, da hitrost vetra ni konstantna, temveč se spreminja iz ure v uro – seveda popolnoma neodvisno od naših potreb po energiji. V državah z veliko vetrnicami, so posledice hitro vidne; v nekem trenutku pridobivajo na stotine megawattov moči, v naslednjem pa njihova proizvodnja električne energije pade na nič. Kje dobiti energijo, ko veter poneha?
Predaval bo izr prof. dr. Andrej Gubina, ki se je s tem problemom ukvarjal v okviru evropskega projekta AnemosPlus in na Univerzi v Dublinu (University College Dublin).

cet1