BDTN 2014 – Informacijske tehnologije

Letos od 15. do 18. decembra že deveto leto zapored organiziramo BEST dneve tehnike in naravoslovja.

BEST dnevi tehnike in naravoslovja (BDTN) je dogodek, ki študentom tehnologije in naravoslovja omogoča pridobivanje praktično uporabnega znanja, izkušenj in poznanstev, popestri dogajanje na univerzi in izboljšuje povezanost študentov, univerze in podjetij. Podjetja preko ekskurzij, predavanj ali delavnic predstavijo študentom svoje delovanje ter inovacije, poleg tega pa imajo tudi možnost spoznavanja morebitnih novih sodelavcev. V letošnjem letu smo se odločili za izvedbo tematsko obarvanega dogodka. Naš cilj je promocija IT izobrazbe, v sklopu katere želimo študentom tehniških in naravoslovnih smeri Univerze v Ljubljani ponuditi možnost pridobitve novih znanj na področju IT-ja. Vse delavnice, predavanja in treningi so za študente brezplačni.

PROGRAM DOGODKA

Ponedeljek, 15. 12. 2014
 • Uporabniška izkušnja
  FRI, predavalnica P03
  Predavatelj: dr. Jože Guna
  Od 16. – 18. ure
  Načrtovanje uporabniške izkušnje in vmesnikov je izjemno zanimivo, aktualno ter interdisciplinarno področje, ki obsega tako tehnična znanja kot tudi mehke veščine s poudarkom na opazovanju ter komunikaciji z ljudmi. Uporabniški vmesniki so praktično povsod okrog nas – vsaka aplikacija, storitev ali naprava, namenjena ljudem, mora imeti uporabniški vmesnik. Izkušnja, ki jo imamo pri uporabi teh aplikacij in naprav pa je lahko dobra ali pa slaba. Cilj znanosti načrtovanja uporabniške izkušnje je narediti uporabo naprav in storitev čim bolj naravno in enostavno za ljudi – približati tehnologijo ljudem – uporabnikom. Seveda to ni enostavno, je pa ključno za uspeh. Vse se seveda vrti okrog uporabnikov, njihovih želja in potreb. Kako to naredimo, pa je ravno del znanosti (in včasih umetnosti) načrtovanja DOBRE uporabniške izkušnje ter vmesnikov.
 • Osnove programiranja v Pythonu
  FRI, predavalnica PR07
  (s sabo prinesite svoje prenosnike z nameščeno programsko opremo: Python 3, https://www.python.org/downloads/)
  Predavatelj: Jernej Fink
  Od 18. – 20. ure
  V Pythonovi delavnici bomo v grobem spoznali, kako Python deluje, nato pa se sprehodili čez osnovno sintakso in podatkovne tipe in funkcije, ki so v navezi s podatkovnimi tipi največkrat v uporabi. Sledil bo pregled osnovnih programerskih struktur, in sicer if-else in while, zatem pa uvod v kompleksnejše podatkovne strukture kot so list in dict, v povezavi s tem pa tudi strukturo for, ki je glede na druge jezike nekoliko drugačna. Za konec si bomo pogledali še, kako definiramo svoje funkcije, kako upravljamo z napakami in kako delamo z datotekami.
Torek, 16. 12. 2014
 • Bioinformatika (Odkrivanje znanj iz podatkov za neprogramerje)
  FRI, predavalnica P19
  (s sabo prinesite svoje prenosnike z nameščeno programsko opremo)
  Organizatorji: Blaž Zupan, Janez Demšar, Tomaž Curk, Maja Vodopivec, Marinka Žitnik
  Od 15. – 19. ure
  Na delavnici bomo analizirali podatke s področja znanosti o življenju ter spoznavali tehnike kot so odkrivanje skupin (clustering), uvrščanje v skupine (klasifikacija), izbor diferencialno izraženih genov, analiza obogatenosti ter gradnja genskih korelacijskih mrež. Ogledali si bomo tudi različne vrste vizualizacije podatkov. Vse te zadeve bomo počeli v okolju za vizualno programiranje Orange. Ups. Torej bomo vseeno programirali? Ja, ampak ne v kodi. Namesto tega se bomo naučili, da se da programirati tudi vizualno, s kombinacijo različnih analitičnih gradnikov. In da je moč na ta način zgraditi zanimive in učinkovite postopke za analizo podatkov. Podobno delavnico smo letos imeli že nekajkrat, zadnjič pa v Ljubljani pred dvemi meseci [http://blog.biolab.si/2014/10/24/hands-on-orange-at-functional-genomics-workshop]. Na delavnico pridite s svojimi prenosnimi računalniki z instalirano programsko opremo [http://biolab.github.io/functional-genomics-workshop-orange]. Če se vam pri instalaciji karkoli zalomi, se oglasite v Laboratoriju za bioinformatiko Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani v petek, 12. 12., med 9. in 15. uro ali pa v ponedeljek, 15. 12., med 10. in 12. uro.
 • Psihofiziologija
  FE, predavalnica P7
  Predavatelj: doc. dr. Gregor Geršak
  Od 17. – 19. ure
  Merjenje je prisotno vse okoli nas, ampak ga ponavadi ne opazimo. Merimo zjutraj, ko se zbudimo in s strašnim veseljem s silo 20 njutnov udarimo po budilki. Merimo tudi malce kasneje, ko si umivamo zobe in z ravno pravim pritiskom pritiskamo zobno krtačko ob zobe, tako da se znebimo 20 milijonov bakterij na sklenini. Potem se merjenja skozi dan kar vrstijo, od tankanja dizla na bencinski črpalki, vožnje skozi mesto s hitrostjo pod 50 km/h … Z meritvami pa se ukvarjajo tudi številni laboratoriji. Tako se lahko laboratorij s popolnoma elektrotehniškimi in fizikalnimi meritvami začne ukvarjati z medicinskimi meritvami, ali pa celo z meritvami v psihologiji. Kakšna je povezava? Če ste zamudili novembrski TEDx Ljubljana 2014 tudi v znamenju psihofiziologije v Gallusovi dvorani, se nam pridružite na tej delavnici!
Sreda, 17. 12. 2014
 • Osnove programiranja v Pythonu
  FRI, predavalnica PR09

  Predavatelj: Jernej Fink
  Od 15. – 17. ure
  V Pythonovi delavnici bomo v grobem spoznali, kako Python deluje, nato pa se sprehodili čez osnovno sintakso in podatkovne tipe in funkcije, ki so v navezi s podatkovnimi tipi največkrat v uporabi. Sledil bo pregled osnovnih programerskih struktur, in sicer if-else in while, zatem pa uvod v kompleksnejše podatkovne strukture kot so list in dict, v povezavi s tem pa tudi strukturo for, ki je glede na druge jezike nekoliko drugačna. Za konec si bomo pogledali še, kako definiramo svoje funkcije, kako upravljamo z napakami in kako delamo z datotekami.
 • Latex
  FRI, predavalnica P19
  Predavatelj: univ. dipl. mat. Nino Bašić

  Od 16. – 18. ure
  LaTeX je sistem za pripravo in urejanje besedil. Pogosto se uporablja za pripravo poročil, pisanje člankov, seminarskih nalog itd. na številnih področjih, najpogosteje matetamtike, fizike, računalništva … V LaTeXu lahko pišemo matematične formule, vstavljamo slike in tabele v besedilo, navajamo bibliografijo, enostavno kreiramo kazalo, naredimo preprosto tehnično skico, ipd. Večino teh veščin se bomo naučili tudi na delavnici. LaTex je bil prvotno napisan v zgodnjih 80-ih in deluje na praktično vseh operacijskih sistemih (Windows, Linux, Mac OS) ter je prosto dostopen.
Četrtek, 18. 12. 2014
 • Adobe Illustrator
  FRI, predavalnica P19
  (s sabo prinesite svoje miške in prenosnike z nameščeno testno programsko opremo: Adobe Illustrator)
  Predavatelj: Matej Stare
  Od 15. – 18. ure
  Bi se radi znebili iskanja oblikovalca za vsak najmanjši projekt in letak? Ali bi se radi naučili oblikovanja grafičnih elementov in njihovega upravljanja? Adobe Illustrator ima rešitev za vse. Na delavnici bomo spoznali sam program; kako deluje, osnovna orodja za oblikovanje ter njegove bližnjice. Vse na novo pridobljeno znanje pa bomo uporabili na praktičnih primerih. S seboj prinesite prenosnike in miške ter naloženo testno verzijo programa.

PRIJAVITE SE in razširite svoje znanje! Število mest je omejeno.