BDTN 2012

Letos že sedmič zapored organiziramo BEST dneve tehnike in naravoslovja, ki se bodo tokrat odvijali med 11. in 13. decembrom 2012. Na tem dogodku dobijo študenti priložnost, da pokažejo svoje znanje, iznajdljivost ter stopijo v stik z delodajalci, pri tem pa si širijo obzorja, se pri tem zabavajo in naučijo veliko novega. Podjetja preko ekskurzij, predavanj ali delavnic predstavijo študentom svoje delovanje ter inovacije, poleg tega pa imajo tudi možnost spoznavanja morebitnih novih sodelavcev. Fakultete se na tem dogodku predstavijo kot zanimive, napredne in za študente zabavne ter predvsem kvalitetne institucije, saj so odlični rezultati študentov za njih najboljša reklama. Naš cilj je promoviranje tehničnih in naravoslovnih ved, s predstavitvami aktualnih tem s tega področja in pa spodbujanje kreativnosti pri študentih ter omogočanje povezave le-teh s podjetji in akademskim svetom.

PRIJAVI SE TUKAJ

Vse delavnice in treningi so za študente brezplačni. Na tridnevnem dogodku se bodo zvrstile naslednje zanimive ekskurzije, delavnice ter predavanja:

EKSKURZIJE

 • Institut Jožefa Stefana – možna sta dva različna vodena ogleda. V prvem si lahko ogledate Odsek za fiziko trdne snovi, Center za elektronsko mikroskopijo ter Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko, v drugem pa Odsek za anorgansko kemijo in tehnologijo, Odsek za molekularne in biomedicinske znanosti ter Odsek za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev. (TRENUTNO SO VSA MESTA ŽE ZASEDENA)

Torek, 11.12.2012 ob 10h

 • Pivovarna Union – obisk muzeja, predstavitev obrata za proizvodnjo piva ter ogled proizvodne linije in polnilnice, ki jim sledi degustacija njihovih pijač. (TRENUTNO SO VSA MESTA ŽE ZASEDENA)

Torek, 11.12.2012 ob 11h 

 • Akrapovič – ogled podjetja Akrapovič, proizvajalca izpušnih sistemov z veliko zmogljivostjo, za motocikle in avtomobile. »Perfekcionizem, tehnološka superiornost in predanost avto-moto športu so temelji, na katerih temelji naša filozofija”. (TRENUTNO SO VSA MESTA ŽE ZASEDENA)

Torek, 11.12.2012, ob 14h ( odhod iz PARKIRIŠČA NA DOLGEM MOSTU ob 13.00)

 • Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije –  SOČA – ogled Centra za ortotiko in protetiko, kjer izdelujejo in aplicirajo proteze, ortoze, epiteze ter ortopedske čevlje.

Sreda, 12.12.2012 ob 12h 

 • Krka – ogled kratkega filma o podjetju ter o proizvodnem obratu Notol, ki si ga boste tudi ogledali. V obratu Notol poteka proizvodnja trdnih oblik farmacevtskih izdelkov (tablete in kapsule). Odlikuje ga visoka stopnja avtomatiziranih proizvodnih in transportnih procesov, v objekt so vgrajeni najkakovostnejši in najsodobnejši materiali in tehnologije. (TRENUTNO SO VSA MESTA ŽE ZASEDENA)

Sreda, 12.12.2012 ob 15h (odhod iz PARKIRIŠČA NA DOLGEM MOSTU OB 13.30) 

 

DELAVNICE

 •  “Izdelava sodobne spletne aplikacije iz nič”  – V današnjem svetu je dostop do informacij preko interneta ključnega pomena za sleherno dejavnost, bogat nabor tehnologij pa omogoča uporabniško izkušnjo, ki lahko poveča konverzijo uporabnikov, če jo seveda pravilno izvedemo.
  Tekom dvourne delavnice bomo spoznali delo z Node.js strežnikom in implementirali preprosto spletno aplikacijo s pomočjo REST API-ja in AJAX brskalniškim vmesnikom. Dotaknili se bomo vseh slojev aplikacije, od No-SQL podatkovne baze do odzivnega vmesnika, ki bo skrbel za dvosmerno komunikacijo med uporabnikom in podatkovno bazo v lični obliki, združljivim tako z namiznimi brskalniki, kot tudi z mobilnimi napravami. Pokrili bomo mnoge HTML5, CSS3 in jQuery zadeve, vključno s par drugimi knjižnicami.

  Predaval bo Klemen Slavič.   

Torek, 11.12.2012 ob 18h, Fakulteta za elektrotehniko, predavalnica P22-CIT

 • Tečaj prve pomoči –  Si se že znašel kdaj v situaciji, ko moraš nekomu nujno pomagati pa ne veš kje začeti? Si že pozabil kaj so te naučili pri prvi pomoči? Udeleži se delavnice prve pomoči, kjer bomo oživljanju namenili veliko pozornosti. Naučili te bomo tudi uporabe avtomatskega defibrilatorja in še mnogo drugega.

Četrtek, 13.12.2012, 11.00-14.30, Zdravstvena fakulteta, predavalnica 118 (prvo nadstropje)

 • Program Latex –  delavnica, na kateri bodo študentje osvojili osnove programa Latex, programa za urejanje pisane besede, ki je zelo uporaben pri pisanju seminarskih ter diplomskih nalog.

Četrtek, 13.12.2012 ob 18h, fakulteta za matematiko in fiziko, predavalnica 3.11

PREDAVANJA

 • Zdravilne gobe – Gobe so lahko tudi zdravilo. Znanost zato čedalje skrbneje raziskuje številne vrste gob. Preko 200 vrst je takšnih, ki se danes uvrščajo med “nutricevtike” – snovi, ki delujejo kot hrana in zdravilo hkrati. Doc.dr. Andrej Gregori z Zavoda za naravoslovje bo predaval o vrstah zdravilnih gob, njihovih zdravilnih učinkih na telo ter načinu gojenja.

Torek, 11.12.2012 ob 18h, Fakulteta za elektrotehniko, predavalnica P14a

 • Govorica telesa – Govorica telesa je odločilnega pomena v prvih 15 sekundah, ko pristopimo k sogovorniku. Težko jo je nadzorovati, toliko težje, če je položaj, v katerem smo se znašli, stresen. Če opazite, da se pri sogovornikovi izjavi nekaj ne ujema, da vas nekaj moti, to preprosto pomeni, da se dejstva, ki jih izražajo besede, ne ujemajo s čustvi, ki jih izraža govorica telesa. O tem in še marsičem se bomo pogovarjali s predavateljico leta 2008, Mojco Žirovnik Bocelli.

Četrtek, 13.12.2012 ob 13h, Fakulteta za elektrotehniko, predavalnica P15b